Avitek kwas mlekowy
Avitek to wodny roztwór kwasu mlekowego o stężeniu 30%. Do bezpośredniego zastosowania. Możemy nim doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny. Posiada nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany.
Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa.
Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych.
Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania (zakwaszania) niektórych warzyw np: ogórków, kapusty, buraków.
Jako dodatek do żywności nosi symbol E270. Jest używany do regulacji kwasowości, w odróżnieniu od octu jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.
Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo. Produkty zawierające fermentacyjny kwas mlekowy znane są od wielu lat jako korzystnie działające środki dietetyczne.
Sposób użycia:
Stosować do bezpośredniego użycia: w rozcieńczeniu 1:1 (stężenie równe 10% octu).
Dane produktu:
- pojemność: 500 g
- opakowanie: szklana butelka
- producent: Primus